Každý domov vyžaduje pravidelný a pečlivý úklid, a v případě kuchyně to platí dvojnásob. Mastnota z vaření, nevzhledné usazeniny a vodní kámen, namrzlý mrazák… Pokud chcete, aby vaše kuchyň zářila čistotou, jste na správném místě. Máme pro vás praktické tipy, jak správně a efektivně pečovat o vaši kuchyň!

Jaké čističe zvolit?

Ať už jde o kuchyni, koupelnu nebo toaletu, základem efektivní péče o domov jsou především správně zvolené čistící prostředky. Přestože mnohé hospodyňky nedají dopustit na ocet, jedlou sodu či jiné přírodní alternativy, dokonalé čistoty dosáhnete především použitím specializovaných produktů, které jsou vhodné na daný povrch a typ nečistoty.

A jaké čistící přípravky by u vás doma rozhodně neměly chybět? V prvé řadě univerzální čistící prostředek, který můžete použít pro každodenní úklid podlahy i pracovních ploch. Nezbytný je také odstraňovač mastnoty, který si poradí s troubou i sporákem. Máte-li doma tvrdou vodu, vyplatí se investice také do odstraňovače vodního kamene. V neposlední řadě nezapomeňte mít po ruce efektivní čistič odpadů, který vám pomůže v případě ucpaného dřezu, umyvadla či třeba vany. 

Základem je každodenní úklid

Aby se vaše kuchyň skutečně blýskala čistotou, z úklidu se bude muset stát každodenní záležitost. Nebojte, nemusí se vždy jednat o generální úklid. Jednoduše po vaření či jídle otřete houbičkou či papírovou utěrkou rozlité tekutiny a skvrny a odstraňte zbytky jídla z dřezu. Pokud používáte myčku, nezapomeňte na čištění filtru a doplnění leštidla na skleněné nádobí. 

Po vaření byste neměli zapomínat ani na troubu a sporák. Alespoň zevrubně otřete všechny nečistoty a připáleniny – ušetříte si tak boj s usazenými a odolnými skvrnami při větším úklidu.

Co se týká podlahy, opět neplatí, že byste museli úklidu věnovat závratné množství času. Stačí pozametat a setřít výraznější znečištění, hloubkové čištění si nechte na generální úklid.

úklid kuchyně

Na co nezapomínat při generálním úklidu kuchyně?

Tím se dostáváme k jádru dnešního článku – jak si úspěšně poradit s větším znečištěním kuchyně, které chtě nechtě vzniká při jejím pravidelném používání, a to navzdory pravidelnému úklidu? Je to snadné – stačí zvolit správný postup!

V prvé řadě věnujte větší pozornost troubě a sporáku, případně také digestoři, kde se po delší době usazuje mastnota z vaření. Jednoduše ponořte mřížky od sporáku do teplé saponátové vody a nechte je odmočit. Pokud narazíte na odolné usazeniny, pomůže vám drátěnka. Tento postup využijte také u roštů a plechů z trouby, na hloubkové odmaštění povrchů nezapomeňte ani uvnitř trouby a na digestoři. Pomůže kvalitní odmašťovač.

Ať už máte tvrdou vodu, či ne, jednou za čas není na škodu odstranění nánosu vodního kamene, a to jak z baterie a dřezu, tak například rychlovarné konvice. Nemusíte kupovat drahé přípravky – tentokrát si s usazeninami skutečně poradí suroviny, které najdete doma ve spíži, jako je jedlá soda. Použít však samozřejmě také odvápňovač s trochou kyseliny citronové nebo octa. 

V neposlední řadě byste měli čas od času důkladně vyčistit a odmrazit lednici a mrazák. Vhodné je také mytí oken, vyberte si však den, kdy je zataženo – během slunečných dnů by se vám na skle mohly vzhledem k rychlejšímu odpařování vody dělat nevzhledné šmouhy. 

Pozor na poškození povrchů

Pokud jste úklid trochu zanedbávali, možná některé skvrny a nečistoty na kuchyňské lince či spotřebičích stačily zaschnout. Zejména na nerezu se však vyhýbejte použití drátěnek, které by mohly povrch nenávratně poškodit. Příliš vhodný nebude ani chlor, jehož použití na nerezu může vést ke korozi.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 5]